St. Petersburg - venster op het Westen

In 1703 stichtte tsaar Peter de Grote in de moerassige monding van de rivier de Neva de nieuwe haven en de stad naar Europees voorbeeld. Daarmee opende hij via de Baltische zee toegang tot het Westen.
Dit betekende een radicale breuk in de tot dan toe geïsoleerde Russische geschiedenis. Inspiratie voor zijn nieuwe stad deed tsaar Peter op tijdens zijn reis naar Nederland en andere West-Europeese landen. Om zijn ideëen te realiseren trok hij veel westerse specialisten aan. De tsaar stelde speciale belastingen en voerde dwangmaatregelen in om de bouw van zijn droomstad te bespoedigen. Moskouse edellieden verhuisden op commando naar de nieuwe stad en moesten op eigen kosten huizen en paleizen neerzetten naar westers model. Schepen dienden 30 steenblokken over te dragen voor zij hun lading mochten lossen en alleen in St. Petersburg mocht men nog in steen bouwen.

Voor het bouwen had hij een aantal richtlijnen opgesteld:
De straten moesten recht en breed zijn en de huizen van steen of baksteen. De belangrijkste bouwmeesters kwamen uit Nederland, Italie, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.
De stad is gebouwd rond een netwerk van kanalen en rivieren en verspreid over verschillende eilanden. Door de ruime opzet en de langzaam stromende rivier de Neva schept de stad een sfeer van rust. De rijke architectuur moest de grootsheid van het Russische rijk uitstralen en de schoonheid van paleizen moesten die van de Europese overtreffen.Iedere tsaar had natuurlijk zijn eigen smaak. De bouwwoede van tsarina Catharina de Grote overtrof alles! Ze wenste van St. Petersburg een stad te maken met de allure van een wereldstad. St. Petersburg behoort tot de mooiste steden van de wereld. Acht duizend bouwerken in St. Petersburg vallen onder monumentenzorg, waaronder vier honderd fraaie paleizen. St. Petersburg is ongetwijfeld de meest Europese stad van Rusland waar u verschillende bouwstijlen kunt bewonderen..

Tatjana Polman-Gorlova

Copyright 2007 Infotec-E